Søren Johansson har tro på fremtiden

Skrevet af Claus Juncker.

 

VM Viking Cup vinder i starten af januar Travligaen, liga 3 i 12,8/1640ma  -  Foto: Hesselborg Foto

 

39 årige Søren Johansson der næste år kan fejre 10 års jubilæum som selvstændig travtræner, har en velfungerende stald med 33 heste på træningslisten. Der var i lang tid rygter om, at han ville flytte sin trænerlicens fra Billund Trav til Fyens Væddeløbsbane, men i stedet blev løsningen åbningen af en filial på Stutteri Laser, lige uden for Odense. Ifølge Søren Johansson handlede det dog om mere og andet, end hvor han på papiret skulle have sin base.

  - Udgangspunktet var at jeg gerne ville flytte på Stutteri Laser, for at give mine ældre heste optimale træningsforhold. Der var faktisk aldrig snak om at flytte min licens. Jeg har en rigtig fin aftale med både Billund Trav og Fyens Væddeløbsbane om at jeg må bruge deres træningsfaciliteter, indleder Søren Johansson der virker godt tilfreds med staldens sammensætning af henholdsvis ungheste og løbsheste.

  - Jeg har i øjeblikket 10 heste i Billund som Louise (Louise V. Mortensen) tager sig af i dagligdagen. Hun har været ved mig, næsten siden jeg startede som træner, og har de seneste 3 år været ansat på fuld tid. Hun kender alt til træningsprogrammer, og hvordan jeg ønsker stalden skal fungere. Desuden har vi daglig kontakt. Det er primært ungheste og heste der er ved at blive gjort klar til prøveløb der er opstaldet i Billund, men vi skifter lidt imellem dem efter behov.

  - Derudover har jeg 23 heste opstaldet her på Stutteri Laser, som Line og jeg tager os af. Samarbejdet med Laser fungerer rigtigt godt. Vi hjælper hinanden i det omfang der er brug for det. Jeg har i øjeblikket 4 heste i træning for dem, men vi har ingen faste aftaler. De bruger også andre trænere, og det har jeg det helt fint med.

 

Hvordan har dine kunder taget imod flytningen?

  - Det er blevet taget rigtigt godt imod, og jeg har rent faktisk ikke hørt nogle negativer røster. De har haft forståelse for, at det handler om, at jeg vil kunne tilbyde dem de bedst mulige faciliteter til deres heste. Jeg har kunder fra hele landet, såvel som Tyskland og Italien, så for de flestes vedkommende mærker de ikke nogen forskel, fortæller Søren Johansson og uddyber hvad det er for faciliteter han tidligere har savnet.

  - Det var primært en ligeudbane. Det meste af min træning er bygget op omkring intervaltræning, og med en ligeudbane er jeg langt bedre stillet end tidligere, hvor jeg skulle køre alle arbejder inde på Billund Trav. Næsten al min træning foregår nu på gården, hvor vi henover vinteren har formået at holde banen frostfri. Jeg har dog også en rigtig dygtig banemand, der ligger mange timer i det, fortæller en grinende Søren Johansson, og ikke efterlader megen tvivl om, hvem banemanden er.

 

Søren Johansson ligger stabilt med indkørte præmier for i omegnen af en halv million kroner årligt, men tror på at der er rum for forbedring.

  - Det er tilfredsstillende når vi kigger på præmieniveauet i Danmark. Jeg har manglet heste der kunne tjene store penge i årgangsløb, men derimod haft en del der har ligget lidt under de bedste. Jeg aner dog, at kvaliteten på mit materiale bliver gradvis bedre, og har ambitioner om at komme helt frem i forreste geled, fortæller Søren Johansson der samtidig ikke ligger skjul på at han også har kunnet mærke at sporten har været nede i en bølgedal, som følge af manglende politiske udmeldinger.

  - Det har været en svær periode. Der er ikke kommet noget nyt til, efterhånden som det gamle materiale er blevet slidt. Jeg har endnu ikke mærket nogen reaktioner på pressemeddelelsen om sportens fremtid. Jeg har indtryk af, at folk lige vil se tiden lidt an. Når der kommer noget mere konkret, tror og håber jeg på en opblomstring.

  - Jeg ser i den sammenhæng unghestesatsningen som et positivt tegn. Den sidste unghestesatsning havde en ekstrem god afsmitning på min forretning. Jeg fik en del heste ind og lærte en masse mennesker at kende. Selvom det ikke i denne omgang af unghestesatsningen er et krav at hestene skal i professionel træning, tror jeg alligevel at det vil have en afsmittende effekt. Investeringslysten vil blive større, og amatør trænere vil i nogen grad bruge professionelle til at klargøre deres heste til løb.

 

Sædvanen tro vil vi gerne høre lidt om træningsfilosofi?

  - Først og fremmest skal de unge have en masse kilometer i benene på banen i Billund, og når de så begynder at vi os lidt fart, påbegynder vi så småt intervaltræningen. Med fart mener jeg, at de kan rende i omegnen af 2 minutters tempo. Vi kører altid så mange heste som muligt sammen, forklarer Søren Johansson og fortæller videre om træningen på ligeudbanen på Stutteri Laser.

  - Ligeudbanen er 600 meter og med en lille stigning. De unge bygges op gradvist med enkelt intervaller, mens de ældre går dobbelt intervaller med halvandet minut imellem. Farten kan variere fra alt imellem 1.50 til 1.30 fart, alt efter hvor langt fremme i træningsforløbet de er. Indimellem prøver jeg dem så af på Fyens Væddeløbsbane til deciderede arbejder.

 

Hvad gør du for fortsat at udvikle dig som træner?

  - Det handler meget om at have en nysgerrighed på tingene. Jeg læser alt hvad jeg kan, og holder generelt lyttebøfferne ude i alle sammenhænge. Jeg tager gerne små studieture når det kan passes ind, og udvikler mig også af det tætte samarbejde med dyrlægerne, fortæller Søren Johansson og lægger ikke skjul på, at sportens svære situation i en længere periode har været en begrænsende faktor.

  - Jo mere flow der er i sporten, desto mere vil man udvikle sig. Det er tidskrævende, og tid har der ikke været for meget af på det seneste. Det har været stenhårdt arbejde.

 

Søren Johansson lægger under samtalen ikke skjul på, at han har store forventninger til sit ophold på Stutteri Laser. Han tror og håber i den kommende sæson at kunne bevise, at han kan lave løbsheste på et endnu højere niveau end tidligere. Står det til troende, er Søren Johansson en mand, vi kommer til at høre meget mere til i fremtiden.

 

I morgen kan du læse anden halvdel af interviewet med Søren Johansson. Det omhandler hans reklame hest VM Viking Cup.

 

 

Travkalender Nr.1

Løbskalender

Sportsinfo & Resultater

Spil på heste

 

100% bonus - Op til 1.000 kr.

 

100% bonus - Op til 2.000 kr.

 

100% bonus - Op til 1.500 kr.

 

100% bonus - Op til 2.000 kr.

 

 

100% bonus - Op til 1.000 kr.