Can Tab mod de norske årgangsløb !

Skrevet af Claus Juncker.

 

Som søn af den amerikanske tophingst Cantab Hall, og halvbror til Divided By Zero (vinder af Prinsesse Märtha Louises Pokalløp, indtjent knap 700.000 NOK.), har Knud Mønster trænede Can Tab (NO) hele tiden været omgivet af store forventninger. Efter en 2. plads i debuten har den vundet 3 sejre i træk, og fremstår som en seriøs kandidat til de norske årgangsløb senere på sæsonen.

 

Can Tab viser sig frem på staldgangen.  / Foto: Privatfoto

 

At Can Tab havnede hos netop Knud Mønster skyldes et godt samarbejde med de norske opdrættere.

"Jeg havde storebroderen Divided By Zero inde til tilkøring, for at gøre ham klar til auktion i Norge. Det var en vældig dejlig hest, som jeg anbefalede ejerne ikke at sælge billigt.

Et sjovt twist er, at hesten blev solgt for 42.000 NOK, og den nye ejer, der ikke har noget kendskab til forhistorien, kontakter mig efterfølgende for at høre om det var noget for mig at få i træning. Det var det selvfølgelig, og jeg havde den i et år, inden den gik tilbage til Norge. Den kunne på det tidspunkt 1.22 og var en rigtig tiltalende hest.

Efterfølgende fik jeg også Can Tab ind til tilkøring, men efter et halvt års tid gav ejerne udtryk for, at de gerne ville af med én af deres heste. Jeg snakkede så med Niels (Niels Grann, medejer af Repay Merci) om at oprette en anpartsstald, og enden på det hele blev dannelsen af Stall Can Tab. Hesten er opdelt i 10 parter, og der er både danske og norske anpartshavere," fortæller Knud Mønster.

 

Jeg bemærker at Can Tab allerede blev godkendt i starten af april måned sidste år, men først debuterede i slutningen af oktober.

"Allerede som 2 åring var han rigtigt langt fremme, og kunne sagtens være bragt til start. Jeg tog ham dog bevidst meget roligt, da han indimellem gav prøver på sit temperament ," indleder Knud Mønster og forklarer videre om årsagen til opholdet.

"Den fine udvikling fortsatte som 3 åring, og jeg kørte let en lav 20 notering med ham i prøveløbet. Planen var så, at jeg ville køre en 17-18 tid med ham i et rutineløb 14 dage senere, men jeg kunne bare køre 20 med ham igen. Han var ikke på toppen, og travet stemte ikke rigtigt. Det viste sig da også, at han havde tre mus, og en operation var nødvendig. Efterfølgende blev han stille og roligt bygget op frem mod debuten."

 

Taktikken i debuten var et roligt oplæg, og Can Tab sluttede nærmest Bastian T efter en fin afslutning. I sin anden start indledte den brune hingst sit sejrstogt, men det var dog ikke uden problemer. Den kunne ikke køres for fuldt op imod mål ,og måtte dele sejren med Henrik Lønborg trænede og kørte Believeinus. Det var dog ifølge Knud Mønster ikke noget der gav anledning til bekymring.

"Han havde lidt med sine forknæ, men det var ikke behandlingskrævende. Efter den start fik han et par såler på, og han var væsentligt bedre gangen efter."

 

De to seneste starter har givet lette sejre. Der har hidtil været en måneds tid mellem starterne. Hvad er årsagen til det?

"Jeg lægger vægt på, at mine heste ikke presses unødigt, men derimod bygges op over tid og udvikler sig med starterne. På den måde får man fuldt udbytte af alt det grundarbejde der ligges i dem, og det er derfor at mine heste som regel bliver bedre fra start til start," forklarer Knud Mønster og tilføjer:

"Af samme grund har jeg ikke travlt med at pille vægten af mine ungheste. Jeg vil gerne have at de har den sikkerhed. De skal ikke rende og spænde sig. Can Tab går eksempelvis med halvtunge jernsko med sål, samt tåvægte."

 

Kan du beskrive hans styrker/svagheder og hvad du gør træningsmæssigt for at udvikle ham?

"Selvom det er blevet meget bedre nu, har han haft en tendens til at blive lidt gal. Jeg var en overgang bange for, at han bare ville drøne afsted med mig i løb, men han har overrasket mig positivt ved at være fuldt kørbar.

Han har masser af styrke, er god til at komme sig over starterne, og kan lide at træne," fortæller Knud Mønster og beskriver træningsoplægget for Can Tab.

"Det sidste halve års tid har han udelukkende galoptrænet. Vi har en galopbane på 550 meter med en god stigning, hvor han så går lange rolige intervaller op ad bakken. I den tid han har galoptrænet har han kun haft vogn på 5 gange, og de 4 af dem har været i forbindelse med løb."

 

Knud Mønster har en køreplan klar for den nærmeste fremtid.

"Han skal fortsat starte på med 2-4 ugers mellemrum. Når han starter på Skive Trav på lørdag, er det første gang vi prøver med lidt tættere starter, og hvis det som forventet går godt, er det planen, at han 14 dage senere skal ud i et 4 års løb på Bjerke banen. Det er et løb med tillæg ved 70.000 NOK, hvor han står fra spids.

Han er meldt i alle de norske årgangsløb, og jeg tror og håber på, at han har potentialet til at blive en derby hest," fortæller han.

 

Vi skal selvfølgelig også have en kommentar til lørdagens start på Skive Trav.

"Jeg er meget spændt. Som sagt er der denne gang kun 14 dage mellem starterne, og jeg forventer at det vil skærpe ham reelt. Samtidig ved jeg at han kan gå stærkere end han har gjort hidtil, så selvklart tror jeg på en meget stor chance," slutter Knud Mønster

 

 

Travkalender Nr.1

Løbskalender

Sportsinfo & Resultater

Spil på heste

 

100% bonus - Op til 1.000 kr.

 

100% bonus - Op til 2.000 kr.

 

100% bonus - Op til 1.500 kr.

 

100% bonus - Op til 2.000 kr.

 

 

100% bonus - Op til 1.000 kr.