Fra føl til topatlet: Peter Rudbeck, del 2

Skrevet af Claus Juncker.

 

I første halvdel af denne artikel beskæftigede vi os med Peter Rudbecks indgangsvinkel til opdræt og træning af heste. Vi fokuserede på hans generelle tankegang, og hvilke redskaber han anvender i den daglige træning.

 

Peter Rudbeck har sat sig i vognen, efter at Stand And Deliver har vundet Travligaen, liga 1 på Aalborg Store Pris dagen i 2016 for dens vanlige kusk Birger Jørgensen / Foto: Hesselborg Foto

 

I denne anden halvdel er det tid til at se nærmere på, hvordan Peter Rudbeck helt konkret bygger sine ungheste op, fra de kommer i vogn første gang, og til de starter deres karrierer som løbsheste. Det hele starter med tilkøringen.

"Vores heste sendes typisk ind til tilkøring i løbet af juli måned. Som tidligere nævnt er de forberedt ved at være fodret godt op. De er dermed klar til at kunne tåle træning og vokse samtidigt. Det er Jan Dahlgaard der står for tilkøringen af vores ungheste. Det har han gjort i 10 år, og jeg har fuld tillid til ham. Hestene befinder sig ved Jan de første 5-6 måneder, og kommer først hjem når løbssæsonen er slut for løbshestenes vedkommende, således at jeg ikke af den vej får noget sygdom ind i stalden," indleder Peter Rudbeck og fortæller lidt mere om, hvordan tiden hos Jan Dahlgaard helt konkret forløber for de unge hestes vedkommende.

"I perioden fra tilkøring og til begyndelsen af november, er det udelukkende grundtræning der er på programmet. De starter med at træne helt korte ture næsten hver dag, men efterhånden som træningsmængden i de enkelte træningspas øges, sættes de gradvist ned i antallet af dem. De ender således med at blive kørt 3 gange i ugen.

I perioden fra begyndelsen af november og indtil de kommer hjem omkring 1.januar er det stadig grundtræningen der er i fokus, men når jeg er derude om lørdagen for at deltage i træningen, kan vi godt køre et par langsider med dem, hvor de får lov til at strække lidt ud. Det er dog ikke noget, hvor der er en masse fart involveret."

 

Vi er nu henne omkring årsskiftet, og det er tid til, at Peter Rudbeck tager unghestene hjem på gården. Han forklarer om det videre forløb, efter at han selv har overtaget træningen.

"Når hestene kommer hjem, får de lige lov til at vænne sig til de nye omgivelser. De render og kigger på det hele, og skal lige se skoven og travbanen an, men umiddelbart derefter begynder vi at træne fart i dem.

Det er forholdsvist simpelt. Hvis vi eksempelvis kører 10 omgange med dem på travbanen, så træner vi fart med dem på den samme langside hver gang. De så får lov til at puste ud imellem langsiderne i roligt trav. De starter måske ud med at kunne gå 4 langsider, men sættes forholdsvis hurtigt op i antal.

Denne form for fartleg står på i en måneds tid og foregår på Skive Travs træningsbane, såvel som på selve travbanen. Jeg lægger stor vægt på at de i denne periode lærer at rende på banen, men så snart de klarer det og samtidig har fået farten i kroppen, henlægges træningen til træningsbanen og skoven," fortæller Peter Rudbeck.

 

Det trænes konditionstræning / Foto: Privatfoto 

 

Farten og teknikken er nu indøvet, og det er ifølge Peter Rudbeck tid til at overgå til næste fase i træningen.

"Jeg kører herefter koncentreret konditionstræning i en periode på 4-5 uger. Det foregår med 2 ugentlige træningspas af en varighed på 40-50 minutter. Der er tale om jævn fart i frisk tempo," forklarer han og vurderer farten til at ligge i lejet omkring 2.10-2.20/km.

 

Unghestene har nu opbygget en styrke og en kondition der gør dem klar til at påbegynde en egentlig intervaltræning. Intervaltræningen står ikke alene, men kombineres med grundtræningen som beskrevet ovenfor. En træningsuge består stadig af 2 træningspas, hvoraf det ene er grundtræning og det andet er intervaltræning. Peter Rudbeck beretter om intervaltræningen.

"De begynder at gå intervaller på selve travbanen, typisk 4 intervaller af 1000 meter. De skal gerne kunne gå i omegnen af 1.40 fart og i hvert fald ikke langsommere end 1.50. Intervallerne foregår alle i jævnt tempo. Pausen mellem intervallerne er ca. 1.45, og giver således et forhold mellem træning og restitution på ca. 1:1."

 

Jeg spørger ind til hvor hård denne træning er for hestene. Bliver de regulært trætte, eller kan man bare sidde og holde i dem?

"Det skal være sådan, at man kan sidde og holde lidt i dem til sidst. Hestene skal være trætte for at gå frem af træningen, men de må aldrig tømmes helt," fortæller Peter Rudbeck.

 

Efter en måneds tid med kombineret grund- og intervaltræning prøves hestene for første gang af i et regulært banearbejde. Hidtil har de blot gået i langvogn med et åbent hovedlag uden tjek, men nu står den på fuld løbsudrustning. For første gang spændes de for en sulky og udstyres med et halvåbent hovedlag med tjek.

"Jeg kører altid maksimalt 1600 meter med dem, hvor jeg gradvist øger farten pr. 500 meter. Egentlig kører jeg kun regulært med dem de sidste 500 meter, hvor de skal kunne gå 1.20 på en fornuftig måde. Jeg ved af erfaring, at de på dette tidspunkt har styrken og konditionen i sig, så når de viser mig den fart, ved jeg at de er klar til at gå et fremvisningsløb, forklarer Peter Rudbeck med stor sikkerhed i stemmen.

 

Er der nogen ændringer i træningsoplægget, i perioden fra de har gået deres fremvisningsløb, og frem til du sender dem i prøveløb?

"Efter de har gået deres fremvisningsløb, overgår de til almindelig intervaltræning 2 gange ugentligt, og grundtræningen bliver taget ud af programmet.

Jeg kører altid maks. 4 intervaller med mine 2 åringer, og de skal kunne gå deres intervaller på en god måde. Træningen foregår på Skive Travs intervalbane, som er en lidt tungere bane. Intervallerne køres som dobbelt intervaller, således at jeg kører 4x1000 meter i ca. 1.40 fart. Som det var tilfældet i intervallerne på selve travbanen, har jeg også her ca. 1.45 imellem intervallerne.

Jeg kører måske så et enkelt banearbejde mere, for at sikre mig at de er klar, og hvis jeg finder det relevant, prøver jeg dem også bag startbilen," fortæller Peter Rudbeck og gør opmærksom på at prøveløbet typisk ligger 5-6 uger efter fremvisningsløbet.

 

Vi er ved at være ved vejs ende i gennemgangen af Peter Rudbecks træningsfilosofi. Jeg sidder tilbage med en stor glæde over hans villighed til at dele sine tanker og erfaringer, men også med en følelse af, at jeg har så uendeligt meget at lære endnu.

Inden jeg slipper ham helt, vil jeg derfor benytte lejligheden til at stille ham et sidste opklarende spørgsmål. Jeg har længe funderet over, hvordan han altid formår at holde form på sine heste igennem hele storløbs sæsonen?

"Det er først og fremmest fordi jeg aldrig træner mine heste på 100%, men derimod kontinuerligt på måske 92-94%. De er gennemarbejdet, men jeg går aldrig, eller i hvert fald næsten aldrig, over grænsen med dem. Efter starterne får de lov til at restituere, inden træningen genoptages, og så er det også af betydning, at mine heste ikke er formtoppet tidligt på sæsonen. Træningen er lagt an på, at de gradvist skal gå fremad," afslutter Peter Rudbeck.

 

Lidt om hverdagen for hestene hos Stutteri Hole In One:

Fodring Der fodres 3 gang dagligt, nemlig hhv. kl. 06, kl. 18, og kl. 23, hvor lyset og musikken i stalden også slukkes. Hestene har så godt som altid fri adgang til hø.
Foldtid Alle heste kommer ud umiddelbart efter morgenfodringen. Dem der skal træne den pågældende dag kommer ind ved 15-15.30 tiden, og de øvrige kommer ind når det er ved at blive mørkt. Der er huse at gå ind i, hvis de vil søge ly. Alle heste der trænes med har dækken på.
Daglig pasning Alle startheste ordnes og bandageres dagligt. De øvrige er det lidt mere løst med. Der bruges ikke linementer og massage som en fast rutine i hverdagen, men derimod efter behov.

 

Ønsker du at følge Stutteri Hole In One og deres heste,  kan du gøre det på deres hjemmeside: www.stutteriholeinone.dk

 

Travkalender Nr.1

Løbskalender

Sportsinfo & Resultater

Spil på heste

 

100% bonus - Op til 1.000 kr.

 

100% bonus - Op til 2.000 kr.

 

100% bonus - Op til 1.500 kr.

 

100% bonus - Op til 2.000 kr.

 

 

100% bonus - Op til 1.000 kr.