Fra føl til topatlet: Peter Rudbeck, del 1

Skrevet af Claus Juncker.

 

I en ny artikelserie vil Travmagasinet fokusere på de topatleter, vi travsportselskere nyder at følge på banerne. Artiklerne vil omhandle alt, der har betydning for frembringelsen af disse individer. Det være sig opdræt, fodring, tilkøring, træning, pasning med videre. Det vil være artikler, hvor vi i videst muligt omfang fokuserer på detaljen.

Hvad er mere naturligt end at indlede denne serie, med en mand der selv står for hele processen i frembringelsen af disse firbenede stjerner. Der er naturligvis tale om Peter Rudbeck, Danmarks ubestridt mest succesfulde amatørtræner.

 

Bad Moon Rising, Birger Jørgensen og familien Rudbeck står som vindere Dansk Travkriterium 2016 / Foto: Travfotos.dk

 

Peter Rudbeck og hans familie har lavet et hav af topheste de senere år, men kendetegnet for dem de har haft størst succes med er, at de selv har opdrættet dem. Det er ifølge Peter Rudbeck ikke en tilfældighed.

"Erfaringen har lært mig, at de heste jeg selv har opdrættet, bedre holder til træningen. Måske har jeg også nogle enkelte gange været for ukritisk i mine indkøb, men en del af vores succes bliver allerede grundlagt i opdrættet," fortæller Peter Rudbeck. Han lægger ikke skjul på, hvad han mener er grundstenene i at lave et godt og solidt opdræt.

"Først og fremmest bliver mødrene konstant fodret med kraftfoder, mens de er drægtige, og så snart vores føl har fået tænder begynder de ligeledes at få kraftfoder.

Når føllene bliver taget fra deres mødre i 5-6 måneders alderen, kommer de ind og stalden og står på lige fod med løbshestene. De følger de faste rutiner løbshestene har, og bliver fodret på samme måde.

De bliver gradvist forberedt til at kunne tåle træning ved at være fodret godt op. Heste der kommer lige fra græs og ind til tilkøring vil bruge kraftfoderet til at vokse med, og dermed ikke kunne tåle den nødvendig træning."

 

Man kan jo ved selvsyn konstatere, at Peter Rudbeck har fundet et træningskoncept med stor træfsikkerhed. Til trods for at han typisk kun har 2-3 heste i hver årgang, er det mere reglen end undtagelsen, at han dominerer de danske årgangsløb. Jeg beder ham beskrive vejen til at nå frem til det koncept.

"Altså, travsporten er jo en erfaringssport. Som ny mand i sporten købte jeg et par heste ved Stutteri Flamingo, hvor Gordon Dahl var tilknyttet. Jeg trænede meget sammen med Gordon, og hestene fik en træning der krævede dyrlæge.

På et tidspunkt fandt jeg ud af, at det ikke var vejen at gå for mig. Jeg lagde træningen om, og er stoppet med at behandle hestene.  Det er ikke en religion, men har ikke været nødvendigt," indleder Peter Rudbeck og forklarer videre.

"Hemmeligheden ligger i en god grundkondition. Jeg presser aldrig hestene ud over grænsen, men opbygger dem over tid. Det er afgørende for mig at de er friske fra træning til træning. Det er ikke sådan at vi slavisk følger et bestemt system. Jeg bruger min feeling og der er plads til individuel træning, selvom meget af træningen naturligvis er lagt i faste rammer.

 

Indenfor human idræt bliver træningen mere og mere teoretisk funderet,  og der bliver i høj grad brugt tekniske hjælpemidler. Det er dog ikke noget der har vundet indpas hos Peter Rudbeck.

"Jeg læser da med stor fornøjelse artikler omkring træning, men decideret at studere bøger om træningsfysiologi gør jeg ikke.

Som sagt ser jeg det som er erfaringssport, og at prøve tingene af selv, synes jeg giver mest," siger Peter Rudbeck. Han forklarer videre at han tidligere har prøvet brugen af pulsmåler under træning af, men at det ikke gjorde noget godt for ham. Derimod tager han altid hestenes puls efter et træningspas.

"Det er for at spotte, om der ligesom er noget sygdom inde over. Den skal helst have det rigtige puls billede. Jeg lægger vægt på at hjertet ikke slår hårdere end det plejer. Jeg har trods alt kun 5-6 heste jeg tager puls på, så jeg kender dem, og ved nogenlunde hvordan de skal lyde."

 

Jeg spørger i samme ombæring også ind til brugen af blodprøver, både som en rettesnor for sundhedstilstand, men også til brug for at justere mængden og intensiteten af træningen.

"Sidste år tog jeg vel 5 blodprøver i alt," forklarer Peter Rudbeck, og gennemhuller dermed min teori om, at de indgår som et vigtigt element i hans træningskoncept.

"Jeg brugte dem tidligere, men jeg har fået så fin en fornemmelse for det, at jeg næsten altid ved hvordan blodprøverne ser ud, inden svaret kommer. Til gengæld gemmer jeg alle blodprøverne, så jeg har mulighed for at se tilbage på dem. Blodprøve billedet er jo aldrig det samme for 2 heste."

 

Inden jeg spørger ind til den specifikke træning,  vil jeg gerne høre lidt om hvordan man som selvstændig revisor kan have tid til at træne så stort et hold af eliteheste, især her i vinterhalvåret? Svaret kommer prompte !

"Det er en livsstil og så er det lagt i faste rammer. Det er et familieprojekt, hvor hestene fylder det hele. For mit vedkommende handler det kun om arbejde og heste. Sådan bliver det, når man har 13 heste," fortæller Peter Rudbeck og forklarer videre om opgavefordelingen i familien.

"Det er min søn Rolf og jeg der træner hestene. Den daglige pasning af hestene står jeg primært for selv, men både min kone og Rolf giver en hjælpende hånd. Stalden står min far og Rolf for i hverdagen, mens vi selv klarer det i weekenden" afslutter Peter Rudbeck denne første halvdel af interviewet.

 

I anden halvdel af interviewet, der bringes i morgen,  gennemgår vi helt detaljeret, hvorledes Peter Rudbeck bygger staldens heste op.

 

 

Travkalender Nr.1

Løbskalender

Sportsinfo & Resultater

Spil på heste

 

100% bonus - Op til 1.000 kr.

 

100% bonus - Op til 2.000 kr.

 

100% bonus - Op til 1.500 kr.

 

100% bonus - Op til 2.000 kr.

 

 

100% bonus - Op til 1.000 kr.