Sverige tur-retur, del 2

Skrevet af Claus Juncker.

 

I 1.del af artiklen "Sverige tur-retur" fortalte vi historien om Michael Lønborgs tilbagevenden til dansk travsport, og de tanker og følelser der var forbundet herved. Man fik også et indblik i hans seriøse tilgang til trænergerningen, og den offervilje han besidder for at optimere forholdene for hestene.

 

Believe It Or Not og Michael Lønborg forud for Grand Circle 3-Års Championat for hopper i Odense.  /  Foto: Gormfoto.dk

 

Efterhånden som interviewet skrider frem, kommer vi ind på træningsfilosofi, og man mærker straks begejstringen i Michael Lønborgs stemme. Man er ikke i tvivl om, at det her virkelig er noget han brænder for. Det første spørgsmål der trænger sig på, er hvorvidt træningen og pasningen af hestene i dag, adskiller sig fra den de fik i Sverige.

"Der er ingen forskel. Du ved aldrig hvad du møder i løb, og jeg arbejder konstant på at optimere træningen. Desuden har jeg den tese, at godt forberedte heste har bedre holdbarhed," siger Michael Lønborg.

 

Jeg spørger forsigtigt ind til hans filosofi omkring opbygningen af ungheste, og det står hurtigt klart for mig, at der er en rød tråd igennem hele forløbet, fra tilkøringen og frem til de unge heste er klar til prøveløb. De følger en nøje fastlagt plan, men alligevel er der plads til at kigge på individet, og afvige fra planen når det er påkrævet.

"De kommer typisk i vogn i perioden august til oktober, og jeg lægger meget vægt på, at de køres så ofte som muligt i starten. Gerne 5-6 gange i ugen," indleder Michael Lønborg og pointerer at fokus i denne periode er på fart og teknik frem for distance.

"Fra omkring 1. Februar skrues træningsintensiteten i vejret, og de overgår til motionstræning 2-3 gange i ugen på gården, kombineret med at de er på banen hver 14. dag til tempo arbejder. Banen hjemme på gården er krævende, og de får på den måde vekselvirkningen mellem grund-/styrketræning og fart/teknik træning," siger Michael Lønborg og fremhæver at banearbejderne samtidig er med til at give unghestene den nødvendige rutine i at løbe på en bane, samt at vænne dem til det fastere underlag de kommer til at stifte bekendtskab med i løbssammenhæng.

 

Hvor længe følger de det koncept?

"De følger alle konceptet, indtil jeg har et indtryk af, om de skal være 2-åringer, hvorefter de deles op. Dem der forventes til start som 2-åringer fortsætter med at træne på denne måde, så de er optimalt forberedt til at starte i løb, mens de øvrige overgår til en større mængde styrketræning, og så kommer på banen efter det enkelte individs behov," forklarer Michael Lønborg.

 

Brugen af intervaltræning praktiserer Michael Lønborg ikke for 2-åringernes vedkommende.

"Først som 3-åringer begynder de at gå intervaller på det jeg kalder den rigtige sandbane. Det er en 550 meter sandbane, som er noget tung. Jeg prøvede det en smule af på mine 2 åringer sidste år, men synes ikke, de var rigtigt klar til at tage imod den træningsform, så jeg gik væk fra det igen.

3-åringerne går dobbelt intervaller på sandbanen. Det vil sige at et interval består af 2 langsider, hvor de lige får et lille pust imellem og får lejlighed til at få pulsen en anelse ned. Hestene bygges gradvist op og der er stor forskel på, hvor mange intervaller de får. Det er ikke sådan at de der får flest intervaller nødvendigvis er dem der præsterer bedst i løb. Det handler i langt højere grad om, at nogle har brug for mere træning end andre for at være optimalt forberedte. Selvfølgelig er der også en forskel på, hvor meget de enkelte individer tåler af træning," fortæller Michael Lønborg og lader forstå at han er tilhænger af at hestene passer deres intervaltræning 2 gange i ugen, og går i fold og restituerer de øvrige dage.

 

Efterhånden som samtalen skrider fremad, mærker man, at her er en mand der brænder for både den teoretiske og den praktiske del af det at træne heste. Heldigvis er han ikke bange for at lære fra sig. Han fortæller om hans indgangsvinkel til brugen af pulsmåler under træningen.

"Jeg anvender pulsmåler i intervaltræningen, men ikke forstået sådan at jeg bruger det hver gang. Jeg bruger det primært i starten, indtil jeg lærer den enkelte hest at kende, og ved hvad der skal til, for at få den til at ligge i det pulsleje som jeg ønsker. Den viden kombinerer jeg så med min følelse af, om hesten bruger sig selv på den rigtige måde under træningen og det er derfor man ikke bare kan kopiere et træningskoncept. Alt er individuelt. Det handler om sammenhængen i konceptet, men også om de små justeringer baseret på følelser, man foretager undervejs," forklarer Michael Lønborg

 

Selv om det ikke er et koncept, der blot kan kopieres, er jeg alligevel blevet nysgerrig på, i hvilke pulszoner han gerne vil have, at hestene ligger i intervaltræningen.

"Hvis jeg har en hest der eksempelvis går 6 intervaller, vil jeg gerne have, at den ligger på en puls omkring 190 i det første interval. De efterfølgende 3 skal ligge omkring puls 200 og i de sidste 2 trykker jeg lidt til den, så den ligger i pulslejet 215-220 alt efter hvor i træningsforløbet den er," siger Michael Lønborg og gør fornuftigt nok endnu engang opmærksom på, at det blot er et eksempel, og at al træning er individuel.

 

Jeg bemærker at træningen er en kombination af tærskel træning og mælkesyretræning og spørger ind til pauserne mellem intervallerne.

"Også her er det individuelt, men pauserne ligger på mellem 40 sek. og op til 1 minut. Hvis jeg har en hest, jeg gerne vil øge i træningsmængde, foretrækker jeg at korte pauserne ned, frem for at køre stærkere med den," siger Michael Lønborg

 

Hvad med brugen af banearbejder til dine løbsheste?

"Det er ikke noget jeg bruger fast, men efter behov. De hurtige 1600 meter arbejder som jeg lærte at bruge i tiden ved Hans Adielsson, er ikke noget jeg anvender i min træning. Ikke fordi jeg ikke vil, men fordi jeg ikke føler at jeg har brug for det," fastslår Michael Lønborg

 

Interviewet er ved at nærme sig sin afslutning, men jeg vil gerne høre lidt om, hvad han gør for konstant at udvikle sig som travtræner. Ligeledes vil jeg gerne høre om det setup han har nu, hvor han kombinerer trænergerningen med jobbet som beslagsmed, er det setup han ser sig selv i fremover?

"Jeg er videbegærlig og har brugt studiebesøg flittigt. Har bl.a. været ved Åke Svanstedt, Stig H. Johansson og Reijo Liljendahl, hvor jeg har deltaget i træningen. Jeg kigger gerne på hvordan andre gør det. Efter at jeg er flyttet til Danmark, har jeg eksempelvis besøgt Peter Jensen, som jo har haft stor succes.

Samtidigt har jeg et meget tæt samarbejde med dyrlæger, hvilket giver mig en masse baggrundsviden, og så har jeg den store fordel at jeg skor selv.

Med hensyn til fremtiden vil jeg sige det sådan, at det setup jeg har nu, også er det jeg ser mig selv i fremover, i hvert fald indtil der er klarhed over sportens fremtid," afslutter en eftertænksom Michael Lønborg.

 

 

 

Travkalender Nr.1

Løbskalender

Sportsinfo & Resultater

Spil på heste

 

100% bonus - Op til 1.000 kr.

 

100% bonus - Op til 2.000 kr.

 

100% bonus - Op til 1.500 kr.

 

100% bonus - Op til 2.000 kr.

 

 

100% bonus - Op til 1.000 kr.