Sverige tur-retur, del 1

Skrevet af Claus Juncker.

 

Historien om Michael Lønborgs tilbagevenden til dansk travsport er fortællingen om en ung mand med store ambitioner, der hovedkulds kastes ud i sit livs udfordring, og som elsker det pres der ligger i, at skulle præstere hver eneste dag. Det er også fortællingen om bristede drømme, om at ændre sine prioriteter for at holde sammen på sin familie og om at tro på, at man trods modgang nok skal ende med at lykkes.

 

Indvendige Leading Tile og Michael Lønborg vinder i en tæt afgørelse / Foto: Gormfoto.dk

 

Historien tager sit udspring i oktober 2006, hvor Michael Lønborg som 20 årig drager til Sverige for at starte som jockey hos stortræneren Hans Adielsson. Knap 4 år senere har han overtaget Hans Adielssons forretning i sin helhed, og står med ansvaret for at drive en storstald, uden at have nogen erfaring som selvstændig træner overhovedet. Michael Lønborg forklarer om de tanker han gjorde sig dengang.

"Det kom ret pludseligt, og alligevel kunne jeg mærke på Hans, at det var det han arbejdede imod. Han var typen, der havde svært ved at slippe tingene, men han gav mig gradvist mere og mere ansvar, både i stalden og i form af flere køreture. Det kulminerede i 2007, hvor jeg havde en jubel sæson med 25 sejre i blot 98 starter, og på landsplan blev nomineret til årets komet.

I 2009 sender Hans mig at på trænerskole, og i slutningen af året indvier han mig i hans planer om, at jeg skal overtage hans forretning.

Uden mit vidende havde han allerede taget kontakt til en del af staldens hesteejere, og fået tilsagn fra dem om, at jeg havde deres fulde opbakning. Jeg tog overtagelsen som en udfordring, og nåede vel egentlig aldrig at tænke nogle negative tanker," forklarer Michael Lønborg.

 

Det viste sig dog hurtigt, at ikke alt var som det så ud til ved første øjekast.

"Set i bakspejlet var det en slidt stald jeg overtog, og jeg burde have forudset, at det ikke ville gå at leve op til de resultater, som Hans havde skabt med staldens heste. Mange af de ældre heste havde kulmineret, og der var ikke så mange unge, så jeg stod overfor at skulle opbygge en stald på ny.

Snakken begyndte om de manglende resultater under opbygningsfasen, og da jeg samtidig havde en del fravær fra stalden, grundet en meget syg datter, begyndte lavinen at rulle. Hesteejernes opbakning forsvandt.

Færre heste førte til dårligere resultater, hvilket igen førte til at endnu flere heste forsvandt fra træningslisten. Selv om det var et lyspunkt at jeg i 2014 vandt sprintermesteren med Happy Days, en hest jeg selv havde ført frem, følte jeg mig på dette tidspunkt for alvor som en udlænding i Sverige. Der var for mange nedture trods alt," fortæller en eftertænksom Michael Lønborg.

 

Var det her grundstenen for beslutningen om at vende tilbage til Danmark blev lagt?

"Jeg gik med tanken om at flytte hjem i halvandet år. 

Da hestene begyndte at forsvinde, kom jeg under et stort økonomisk pres, pga. opsigelsesvarsler på de ansættelseskontrakter jeg havde overtaget fra Hans. Efterhånden måtte jeg arbejde mere og mere selv, for at spare penge på dyre ansatte, og det gik desværre ud over familien. Christina (Michaels forlovede) fandt sig aldrig rigtigt til rette i Sverige, og det var tid til at ændre sine prioriteter, og følge med hende og familien tilbage til Danmark. Jeg lærte at arbejde ikke er alt," siger en reflekterende Michael Lønborg, og tilføjer:

"Jeg vidste at når jeg tog hjem, ville jeg aldrig komme tilbage til Sverige. Det var en drøm der brast for mig, og det gjorde det ekstra svært"

 

Michael Lønborg og hans familie har i dag opbygget en ny tilværelse i hans barndomshjem, en gård der ligger mellem Skanderborg og Horsens. Her er der ofret store summer, for at kunne tilbyde hesteejere de optimale forhold for deres heste. Det skinner igennem at vi har med en træner at gøre der er perfektionistisk, og nødigt går på kompromis.

"Jeg vil kunne tilbyde mine hesteejere det bedste. Gården var dårligt vedligeholdt, og vi ofrede det der skulle til for at lave optimale baneforhold til at træne heste på. Jeg var under stort økonomisk pres, men har den indstilling, at man ikke kan spare sig ud af tingene. Vi solgte et par heste og det var med til at finansiere forbedringerne," siger Michael Lønborg og fortæller videre om den første tid i Danmark.

"Planen var at jeg ville hjem og sko, samtidig med at jeg havde en mindre stald ved siden af. Det viste sig dog, at jeg havde uventet stor opbakning fra en skare af trofaste svenske hesteejere, så jeg endte med at have 14 heste med hjem, hvoraf de 4 var vores egne.

Efter den første sommer blev hesteholdet skåret ned, til noget der lignede det jeg oprindeligt havde tænkt mig, men investeringslystne hesteejere, kombineret med min fortsatte lyst til at arbejde med top individer, har gjort at stalden støt og roligt er vokset til den størrelse den har i dag, uden at jeg har gjort noget for det.

Vi har nu 19 heste i stalden, og den består af en god blanding af unge og ældre. Især er der en del 4-åringer jeg har store forventninger til, men jeg arbejder generelt på konstant at udvikle stalden. Jeg vil ikke lægge skjul på, at jeg føler mig privilegeret og ikke helt har tabt håbet om, at lykkes som træner. Jeg elsker det pres der følger med at arbejde med et godt hestemateriale i dagligdagen. Det er helt klart under pres jeg præsterer bedst," slutter Michael Lønborg.

 

Anden del af interviewet bringes i morgen, og har fokus på Michael Lønborgs tilgang til det at træne heste.

 

 

Travkalender Nr.1

Løbskalender

Sportsinfo & Resultater

Spil på heste

 

100% bonus - Op til 1.000 kr.

 

100% bonus - Op til 2.000 kr.

 

100% bonus - Op til 1.500 kr.

 

100% bonus - Op til 2.000 kr.

 

 

100% bonus - Op til 1.000 kr.